15. aug, 2016

Anlagsprov med Hattai

Egentligen var det tänkt att Okami skulle göra prov i öppen klass först men nu fick vi möjligheten att göra anlag klass först och det hade jag tänkt göra med Hattai förr el senare så jag tänkte vi prövar.Hattai kan spåra väldigt bra men sen är det störningar runt omkring samt flockbunden heten som kan ställa till det.Jag kan inte ha med båda hundar i spåret o då går Hattai o funderar vart Okami tog vägen ...och blir splittrad.

Eftersom vi behövde chafför till provstället så var jag tvungen o ta med mig varg mormor och Okami i bilen.Dem satt o väntade i bilen när Hattai och jag gick spåret.Kanske hade det bästa varit att dem inte hade varit på plats alls.När Hattai o jag är själva på kurs el likande så är hon mer här o nu o går inte i funderar så mkt på om man skiljs åt.

Det var inte bara en domare som skulle gå med i spåret utan även en aspirant som ska bli domare.Det var ett tag sedan Hattai gick spår med främmande personer med i spåret det blev lite konstigt för henne men tror hon mest stördes av att Okami o varg mormor inte var med oss.

Det blev en tveksam början på spåret då hon först verkade lite frågande men så blev det bättre o bättre ju längre Hattai kom framåt o tillslut hade hon bra focus och lyckades behålla det såpass att hon fullföljde spåret och hittade och markerade klöven.

Spåret gick förbi domarens tomt och en störning blev hans hund som stod o skällde när vi gick förbi Hattai reagerade o bytte riktning men kunde sedan focusera framåt o åt rätt håll och hade inte glömt sin uppgift.Även hästar i en hage brevid blev lite störning.Allt det tar en domare hänsyn till.

Domaren sa efteråt att han tycker att anlag spåret är egentligen lite väl långt att det skulle räcka med 300 meter då anlag handlar om att se om hunden överhuvudtaget visar intresse för spåret och förstår vad det handlar om och man är inte lika hård i bedömningen som i öppenklass.

Anlag är 600 meter långt spår med vinklar och bloduppehåll på 15 meter.

Till öppenklassen krävs änu mer störnings träning för Hattai och självklart mer träning på det svårare spåret.Öppenklass har ju också ett moment längst spåret då man testar hunden på skott.Och kan sedan hunden fortsätta spåra.Okami har gått kurs då vi spårade med skott så jag vet han klarar det. Hattai har inte heller visat ngn större rädsla för skott då vi gjorde Bph visst reagerar hon men hon tar det bra och rädslan tar inte överhanden.Hon fick 3 av 4 på skott där man graderar hur trygg hunden är.

Det hade regnat precis innan vi skulle gå spåret  och Hattai gjorde sitt allra bästa idag och som den varg hund hon är har hon alltid hela flocken i tanken...vart hon är.

Tack älskade Hattai för att jag fick uppleva denna dag med dig!