20. feb, 2019

Valp planer och Hattais löp

 

Jag hade inga planer på att ta valpar när jag skaffade Hattai.Men trots  att hon har bjudit på utmaningar så utvecklades hon fint och har gjort alla test och är godkänd för avel genom bonitation osv, och är en fin representant för rasen så ville jag ge det en changs.

 

Tyvärr fick jag inte så många intresserade som hade dem hem jag söker till denna ras, många hörde av sig och ville tinga valp innan dem ens träffat rasen..

 

Önskar att man började med att träffa rasen o lära mer och sedan med den kunskapen överväga och skaffa en valp.

Det är ingen lätt ras att föda upp på flera sätt men jag hoppas att i framtiden har rasen vuxit sakta och att fler som passar att ha en Ceskoslovensky Vlciak  har fått upp ögonen för rasen.

 

Har även tiden i mot mig dels Hattai ålder samt dem flesta inte vill vänta så länge på en valp och Hattais löp lät vänta på sig.Och när hon väl börjat löpa så kom hon inte i höglöp fast hon löpt i två månader så jag var orolig att ngt var fel på henne.

Avvaktade lite och efter ett uppehåll i löpet började hon löpa på nytt och efter 2 veckor äntligen höglöp.Hattai har aldrig tidigare haft ett så kallat delat löp.Hon har löpt vid samma tid en gång om året utom ett år då hon löpte redan efter ett halvår igen.

 

Att avla på sina hundar är ingen självklarhet inte ens om man har den "perfekta" individen att avla på.Efterfrågan spelar också in/ hur vanligt förekommande ras man har och om det är en ras som passar dem flesta el tex en wolfdog som kräver mer av både ägare och vad för hundhållning man har.

 

Hattais uppfödare i Tjeckien hade seriöst intresserade innan valparna var födda.

Jag trodde att jag kanske skulle vara först när jag visade mitt intresse innan tiken ens var parad, men jag var inte ensam.

Det var redan då en som ville ha en tikvalp och sedan föddes bara två tikar så jag hade tur som fick Hattai..

 

Men det är så det ska vara!

Valpar ska vara planerade och efterlängtade!

 

Dem ska helst inte behöva leta hem  efter att deras kullsyskon redan kommit till sina familjer extra viktigt med denna ras som kräver tidig social och miljöträning.

 

I Tjeckien är det förståss lite lättare som uppfödare då rasen är mer förekommande och det är rasens ursprungsland..