1. apr, 2020

Text

Okami och Hattai filmades i slutet av 2019 för dokumentären Vargattacken på Kolmården.Dokumentären var i två delar på TV 4.Bilderna visar scener där Okami och el Hattai är med.

Att hundarna i tidigare uppdrag fått spela vargar är inget ovanligt men att dem nu fått spela vargar i en dokumentär OM vargar är nog det roligaste uppdraget hittils och vi kände även att vi gjorde en insats för vargen.

Dokumentären är riktigt bra och handlar om hur hateringen av vargarna på kolmården gått till.Hur våld o dominans på senare tid varit ett sätt att vara så kallad "övervarg" för dem djurvårdare som skötte vargarna.Att besökarna fick gå in i grupper till vargarna o fick betala en dyr biljett för detta att "klappa" vargarna blev en bra inkomskälla för Kolmården.

Med tiden började dem uppnappade vargarna tappa det  förtroendet dem fått för männsikor o samtidigt var männsikan en del av deras flock efter att dem tagits från vargtiken och fötts upp av männsikor för att dem skulle bli mindre skygga.

Fler o fler incidenter skedde mot djurvårdare och även besökare som var inne hos vargarna.Men ingen frågade sig varför...vad ville vargarna säga genom att börja bita tex och pröva att gå i mot männsikan.Atalet djurvårdare som skötte vargarna minskade då fler o fler kände sig otrygga men ledningen på Kolmården tyckte bara att dem som är rädd begöver inte gå in o sen var det ingen som tänkte längre än så.

Kolmården blev underättad om en kvinna som blivit dödad utomlands då hon gick in i ett varghägn ensam o ändå fortsatte dem att låta djurvårdare gå in en o en till vargarna.

Glädjande är att i dokumentären får verkligt kunniga männsikor uttala sig om händelsen och delge av sina erfarenheter sedan många år tillbaka med vargar i fångenskap.Detta ger en klar bild av hur fel Kolmården hanterade både vargar och dem som jobbade med vargarna samt hur dem dessutom lät besökare gå in till vargarna regelbundet.

Att det skulle sluta som det gjorde att en djurvårdare fick sätta livet till är en tragedi men i dokumentären framgår tydlig att det är människans fel o inte vargen  o jag hoppas o tror att dem som såg dokumentären håller med.Vi kan inte mycket om vargar i Sverige men är man som djurpark dessutom så självgoda att man tro man kan allt o det utan att fråga någon verkligt varg kunnig så är man verkligt illa ute.

Den värld av människor som älskar o arbetar för och med vargar är inte så stor och händelsen på Kolmården nådde snabbt tex Wolf Park i USA där dem jobbat och forskat  länge med vargar i fångenskap.Dem var även bland dem vargkunniga som var med i dokumentären och samtliga var eniga att så många fel hade begåtts på Kolmården trots så många varnings tecken från vargarna och personalen... 

Mer  bilder kommer från dokumentären samt text om hur det gick att filma scenerna med hundarna...